dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Klasyczne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niezawodny przepis na pyszne, pulchne naleśniki.

Klasyczne naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klasyczne naleśniki

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne naleśniki
Przesiewamy mąkę. Do mąki wbijamy umyte jajka i dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i mleko. Całość mieszamy (najlepiej mikserem). Gdy powstanie już gładka masa, to dodajemy wodę gazowaną, tak aż powstanie nam ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy ciasto na ok 1/2 h. Patelnie natłuszczamy kostką słoniny i wylewamy w jednym miejscu porcje ciasta, poruszając tak patelnią, aby ciasto równomiernie rozlało się po całej powierzchni. Smażymy z dwóch stron krótką chwilę. Możemy podawać z serkiem, dżemem lub z ulubionym sosem. Smacznego.
Klasyczne naleśniki
Ciasto naleśnikowe powinno być gładkę, bez grudek.
Klasyczne naleśniki
naleśniki smazymy krotką chwilę z dwoch stron.

Tagi:

jajko jajka