Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Klasyczne piure

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piure podajemy do drugiego dania.

Klasyczne piure

Składniki:

Klasyczne piure

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne piure
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać osoloną, gorącą wodą i ugotować pod przykryciem, odcedzić, odparować,. Ziemniaki zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę, dolać gorące mleko, roztopione masło, doprawić gałką muszkatołową i dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Na ogrzany półmisek nakładać łyżką zamoczoną w gorącej wodzie. Na końcu posypać posiekaną pietruszką. Jeżeli wymieszamy ziemniaki ze szpinakiem ugotowanym i przetartym przez sitko to uzyskamy piure zielone.