Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Klasyczne steki wołowe z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Steki wołowe krwiste o zaskakującym i wyjątkowym smaku.

Klasyczne steki wołowe z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczne steki wołowe z patelni

 

  • 3 steki wołowe
  • tłuszcz do smażenia ( masło klarowane )
  • przyprawy: sól ( gruboziarnista )
  • przyprawy: pieprz ( młotkowany )

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne steki wołowe z patelni
► Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym, jeśli były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej. ► Steki obsypać przed smażeniem solą oraz pieprzem, następnie wrzucić na patelnię i na mocno rozgrzanym tłuszczu ( nie przejmować się jeśli będą dymiły ) smażyć z dwóch stron, około 2 - 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości steków i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Ja lubię słabo wysmażone, a więc wersję krwistą. ► Po zdjęciu steków z patelni, ułożyć steki na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 3 - 5 minut, by mięso odpoczęło. Kiedy wszystkie soki się wchłoną steki są gotowe do podania, podawać z sałatą, warzywami i ziemniakami w dowolnej formie.
Klasyczne steki wołowe z patelni
Ja lubię wołowe steki słabo wysmażone - a więc wersję krwistą.
Klasyczne steki wołowe z patelni
Usmażone steki ułożyć na talerzu - przykryć folią aluminiową i odczekać 3 - 5 minut - by mięso odpoczęło.
Klasyczne steki wołowe z patelni
Mieso przyprawić i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ( nie przejmować się jeśli będą dymiły ).
Klasyczne steki wołowe z patelni
Steki umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym - jeśli były trzymane w lodówce to należy doprowadzić je do temperatury pokojowej.

Tagi:

przyprawy