jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Klasyczny kotlet mielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotlet mielony inaczej sznycel wykonany ze zmielonego, świeżego mięsa z dodatkiem jajka, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw:)

Klasyczny kotlet mielony

Składniki:

Klasyczny kotlet mielony

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 1 bułka pszenna lub 2 kromki chleba bez skórki
  • kilka łyżek mleka pełnotłustego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Klasyczny kotlet mielony
Bułkę lub chleb zalać mlekiem, aby nasiąkła. Mięso włożyć do miski, dodać odsączoną bułkę, jajo, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Z tak przygotowanego mięsa uformować małe kotlety, najpierw utoczyć równomierną kulkę, a potem lekko ją spłaszczyć. Kotlety smażyć na gorącym oleju i przewracać od czasu do czasu, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron, a kiedy się przyrumienią zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 10-15 minut.