Sposób przygotowania:
Klasyczny sernik
ser łączymy z pokrojonymi kostkami margaryny i miksujemy ze sobą by mieć mase o jednolitej konsystencji . Dodajemy cukier ciągle miskując.Następnie żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na pianę, a żółtka dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą konsystencję.Dodajemy cukier waniliowy oraz budyń i ciągle miskujemy aż masa będzie gładka:) Dodajemy ubita pianę z białek i szczypty soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach lub delikatnie łyżką mieszamy. Polecam użyć łyżki. By nasza masa miała jednolitą konsystencję. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i skórkę. Mieszamy. . Ciasto: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Mianowicie: Margarynę siekamy nożem, dodajemy do niej mąkę pszenną typ 450, szczyptę soli oraz olej, proszek, cukier waniliowy.Wyrabiamy delikatnie czubkiem palców. Ciasto ścieramy na tarce, delikatnie potem "uklepując" dłonią. Następnie masę wykładamy na ciasto Sernik pieczemy w blasze wyłożonej papierem pieczeniowym. Pieczemy w temp 180 stopni.