Sposób przygotowania:
KlawiszeMargarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy żółtka i olejek waniliowy ciągle ucierając, wsypać mąkę. Po wymieszaniu składników mikserem powstaną luźne okruchy ciasta. Z tych okruchów szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto między dwoma kawałkami folii na prostokąt o grubości około 1 cm i wkładamy rozwałkowane ciasto na 1 godzinę do lodówki.
Białko ucieramy z taką ilością cukru pudru aby powstała glazura o konsystencji bardzo gęstego lukru. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy łopatką lub nożem glazurę z białka i zostawiamy na około 30 minut aż glazura lekko wyschnie (poza lodówką ale w chłodnym miejscu).
Kroimy ciasto ostrym nożem na prostokąty o wymiarach 1 x 4 cm i przekładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia robiąc odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 – 15 minut (zaglądamy do piekarnika aby ciasteczka się nie przypaliły). Ciastka mają być jasne, a glazura lekko kremowa (nie przypieczona).
SMACZNEGO!
luna
yola