Sposób przygotowania:
Kleftiko z Przyprawą Grecką Kamis
Kleftiko jest to mięso pieczone z warzywami i ziołami w zamkniętym pakieciku. Kiedy go otworzymy, poczujemy cudowny, mocny zapach i… tęsknotę za słońcem Grecji.
Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do następnego dnia). Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką. Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak aby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na pergaminach, na wierzchu każdego położyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Piec ok. 1,5 godz. w temp.180C. Paczuszki z pergaminu serwować na talerzu. SMACZNEGO!
Historia tego dania sięga czasów panowania Imperium Otomańskiego w Grecji. Górale, nie godząc się na turecką niewolę, tworzyli grupy partyzantów ukrywające się i walczące w górach Peloponezu. Nazwa dania pochodzi od słowa "kleftes" - rozbójnicy, którym określano wyjętych spod prawa wolnych Greków. Właśnie zapiekane mięso pod warzywnym przykryciem było główna potrawą, którą przygotowywali podczas długich wędrówek po górach. Aromatyczne, pożywne i zdrowe.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do następnego dnia). Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką. Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak aby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na pergaminach, na wierzchu każdego położyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Piec ok. 1,5 godz. w temp.180C. Paczuszki z pergaminu serwować na talerzu. SMACZNEGO!
Historia tego dania sięga czasów panowania Imperium Otomańskiego w Grecji. Górale, nie godząc się na turecką niewolę, tworzyli grupy partyzantów ukrywające się i walczące w górach Peloponezu. Nazwa dania pochodzi od słowa "kleftes" - rozbójnicy, którym określano wyjętych spod prawa wolnych Greków. Właśnie zapiekane mięso pod warzywnym przykryciem było główna potrawą, którą przygotowywali podczas długich wędrówek po górach. Aromatyczne, pożywne i zdrowe.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS