Kleftiko z Przyprawą Grecką Kamis

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kleftiko jest to mięso pieczone z warzywami i ziołami w zamkniętym pakieciku. Kiedy go otworzymy...

Kleftiko z Przyprawą Grecką Kamis

Składniki:

Kleftiko z Przyprawą Grecką Kamis

 

  • Niezbędne składniki na porcję dla 4 osób:

 

  • 800 g jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny (udziec lub łopatka),
  • 4 plastry fety,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 1 duży pomidor bez skóry,
  • sok z ½ cytryny,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki Przyprawy do dań kuchni greckiej Kamis,.
  • 8 kwadratów pergaminu ok.40*40 cm

Sposób przygotowania:

Kleftiko z Przyprawą Grecką Kamis
Kleftiko jest to mięso pieczone z warzywami i ziołami w zamkniętym pakieciku. Kiedy go otworzymy, poczujemy cudowny, mocny zapach i… tęsknotę za słońcem Grecji.



Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do następnego dnia). Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką. Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak aby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na pergaminach, na wierzchu każdego położyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Piec ok. 1,5 godz. w temp.180C. Paczuszki z pergaminu serwować na talerzu. SMACZNEGO!



Historia tego dania sięga czasów panowania Imperium Otomańskiego w Grecji. Górale, nie godząc się na turecką niewolę, tworzyli grupy partyzantów ukrywające się i walczące w górach Peloponezu. Nazwa dania pochodzi od słowa "kleftes" - rozbójnicy, którym określano wyjętych spod prawa wolnych Greków. Właśnie zapiekane mięso pod warzywnym przykryciem było główna potrawą, którą przygotowywali podczas długich wędrówek po górach. Aromatyczne, pożywne i zdrowe.



SMACZNEGO!



Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS