SUPERPRZEPIS

Klops śniadaniowy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Klops śniadaniowy Więcej zdjęć (2)

Moja nowa propozycja na święta. Proste,a jakie pyszne. Bazą jest wędlina i jajka przepiórcze. To taka nowa wersja tradycyjnego klapsa,serdecznie zapraszam.

Składniki:

Klops śniadaniowy

 

  • 300 g wędliny- najlepiej w kawałku
  • 40 g tartej mozzarelli
  • 40 g sera gouda
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 6 jajek przepiórczych
  • 3 jajka
  • Sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Klops śniadaniowy

ETAP 1:

Klops śniadaniowy
Do startej wedliny dodac posiekana cebule

Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Ostudzić,obrać.

Wędlinę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Goudę również lub drobniutko pokroić. Cebulkę posiekać.

ETAP 2:

Klops śniadaniowy
Wędlinę wymieszać z dwoma rodzajami sera

Do miski dodać oba rodzaje sera.

ETAP 3:

Klops śniadaniowy
Czosnek i oliwki rozdrobnić i wymieszać

Oliwki przekroić na pół. Dodać do miski,wraz ze startym czosnkiem.

ETAP 4:

Klops śniadaniowy
Na masę klopsową wyłożyć jajka dodać resztę masy

Doprawić całość do smaku i wymieszać z roztrzepanymi jajkami.

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką. Wyłożyć połowę masy i ułożyć małe jajeczka. Wyłożyć resztę masy,wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 30 minut,do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.

Smacznego!