monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Klops z pieczarkami i czerwoną skorupką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i prosty w przygotowaniu klops w środku z pieczarkami a na wierzchu z lśniącą pikantną skorupką.

Klops z pieczarkami i czerwoną skorupką

Składniki:

Klops z pieczarkami i czerwoną skorupką

 

  • Ok. 1 kg mięsa
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól ,pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie, pietruszka
  • 4-5 pieczarek
  • Bułka tarta
  • 1-2 jaja
  • Skorupka:
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu słodko-ostry

 

Sposób przygotowania:

Klops z pieczarkami i czerwoną skorupką
Cebulę , czosnek ,marchew , pietruszkę i seler obieramy ,przekładamy do blendera i miksujemy na drobniutko. Pieczarki oczyszczamy .Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy do niego warzywa jajo 2-3 łyżki bułki tartej, sól ,pieprz, majeranek ,zioła prowansalskie i pietruszkę .Dobrze wyrabiamy masę . Połowę gotowej masy przekładamy do keksówki na środku układamy rządek pieczarek jedna obok drugiej(nóżkę pieczarki wciskając w mięso),wykładamy resztę masy mięsnej miseczce mieszamy ketchup z sosem ,mieszanką pokrywamy wierzch klopsa. Pieczemy w 180 C przez 1 godz.