agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Klops z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój pyszny klops z jajem w środku- polecam

Klops z jajkiem

Składniki:

Klops z jajkiem

 

  • wątroba kurza ok 1 dkg
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka surowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • sól , pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

 

Sposób przygotowania:

Klops z jajkiem
Należy przygotować niezbędne składniki na klops, wątróbkę opłukać i osuszyć, ugotować, zmielić wątróbkę cebulę pokroić w kostkę i zeszklić dodać do wątróbki, czosnek rozdrobnić w prasce i dodać do składników. Bułkę namoczoną w mleku odcisnąć i zmielić, wymieszać z mięsem mielonym, wbić jajka, następnie dodać przyprawy, wyrobić jednolitą masę, która odchodzi od rąk. Następnie natłuścić foremkę- keksówkę, masę wyłożyć ( połowę) i równomiernie rozprowadzić, obrać jajka i poukładać całe jajka ugotowane na twardo, przykryć drugą częścią mięsa i wyrównać na wierzchu posmarować tłuszczem, wstawić do pieczenia na około 1,5 - 2 godzin w temp 120-130 stopni C.