Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klops z mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Porcje klopsu najlepiej smakują polane sosem z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Klops z mielonego mięsa

Składniki:

Klops z mielonego mięsa

 

  • 1 kg mięso mielone,
  • 1 łyżeczka przyprawa kucharek,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 1 szt jajko,
  • 2 szt ziemniaki gotowane,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 5 łyżek bułka tarta,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Klops z mielonego mięsa
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski włożyć mięso, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę, przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki,jajko, przyprawę kucharek, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować klops, obtoczyć w bułce tartej, włożyć do formy posmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec około 30- 40 minut.