szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

klopsik z warzywami w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

klopsik z mięsa mielonego i warzyw otulony ciastem francuskim może stanowić wykwintne danie na specjalna okazję przy czym nie jest drogi

klopsik z warzywami w cieście francuskim

Składniki:

klopsik z warzywami w cieście francuskim

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 gram marchewki
  • 200 gram mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/3 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

klopsik z warzywami w cieście francuskim
Na osolony wrzątek wrzucić groszek i gotować około 10 minut wraz z obranymi marchewkami.Po tym czasie warzywa odcedzić, osączyć i odstawić żeby wystygły. Ciasto francuskie rozwinąć i rozmrozić. Mięso przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę i musztardę. Wlać śmietanę i dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać warzywa i delikatnie wymieszać. Odciąć około 1/3 ciasta a resztą wylepić spód i brzegi foremki wyłożonej pergaminem. Napełnić masą mięsną i przykryć odciętym paskiem ciasta. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać pokrojone na plastry. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tagi:

mięso ciasto