jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pulpety z mięsa mielonego i ryżu, duszone w kapuście i pomidorowej zalewie:)

Klopsiki

Składniki:

Klopsiki

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • około 15 dag ryżu
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 kapusta biała
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1-2 szklanki bulionu

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 1 kostki bulionowej i odstawić do ostygnięcia. Mięso połączyć z ryżem, jajem, posiekaną drobno cebulą oraz przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Z tak przygotowanego mięsa uformować malutkie kotleciki, najpierw utoczyć równomierną kulkę, a potem lekko ją spłaszczyć. Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać olej, a na niego wyłożyć warstwę kapusty, na nią kotleciki i tak przekładać, aby ostatnią warstwę stanowiła kapusta. Wszystkie składniki zalać bulionem, doprawionym pieprzem i rozmieszanym z koncentratem pomidorowym. Potrawę dusić około 30-45 minut, do miękkości kapusty i kotlecików.

Tagi:

mięso ryż