migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Klopsiki drobiowe z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Drobiowe klopsiki z marchewka i koperkiem

Klopsiki drobiowe z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki drobiowe z marchewką

 

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
  • sól , pieprz
  • do zagęszczenia sosu mąka ryżowa

Sposób przygotowania:

Klopsiki drobiowe z marchewką
Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Wodę zagotować dodać pokrojone warzywa. Mięso drobiowe wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku. Zwilżonymi dłońmi uformować małe kulki i wrzucać do goracej wody z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Następnie dodać koperek, śmietankę,doprawić całość do smaku. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Klopsiki drobiowe z marchewką
Etap 1 Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę
Klopsiki drobiowe z marchewką
Etap 2 Mięso drobiowe wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku.
Klopsiki drobiowe z marchewką
Etap 3 Zwilżonymi dłońmi uformować małe kulki i wrzucać do goracej wody z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut.
Klopsiki drobiowe z marchewką
Etap 4 Następnie dodać koperek, śmietankę,doprawić całość do smaku.Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos.