agnsto

agnsto

Kucharz
[Przepisów: 12]

Klopsiki-jeżyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo delikatne i lekkie danie. Idealne gdy mamy mało czasu na zrobienie obiadu.

Klopsiki-jeżyki

Składniki:

Klopsiki-jeżyki

 

  • 1 kilogram mięso mielone indycze,
  • 3 marchew,
  • do smaku natka piertuszki,
  • 2 cebula,
  • do smaku czosnek świeży,
  • 1 jaja surowe

Sposób przygotowania:

Klopsiki-jeżyki
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natke pietruszki i cebule drobno kroimy. Czosnek zgniatamy w prasce. Wszystkie przygotowane wczesniej składniki mieszamy z mięsem mielonym (indyczym bądz z kurczaka gdyż dzięki temu danie bedzie lekkie i niskokaloryczne). Całość doprawiamy do smaku, każdy wg swojego uznania. Na koniec do całości wbijamy jajko oraz wsypujemy odrobine kaszy manny bądz bułki tartej, żeby całośc lepiej się trzymała. W zależności od pory roku możemy dorzucic zieloną cebule, trochę kapusty włoskiej, badź innych warzyw wg uznania. Z gotowej masy formujemy pulpeciki i układamy na patelni delikatnie podlewając bulionem. Pod koniec bulion można zagęścic smietana i przecierem pomidorwym, wtedy otrzymamy sos do pulpetów.

Tagi:

mięso