Sposób przygotowania:
Klopsiki pietruszkowe z ryżem
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę warzylionu, wbić jajko, 3 łyżki kaszki manny i 1 łyżkę bułki tartej, wszystko dokładnie wymieszać, dodać siekaną natkę pietruszki jeszcze raz wymieszać. Nabierać łyżką masę i formować w rękach klopsiki, ułożyć je na desce. W rondelku zagotować 1/2 litra wody z 1 op. bulionu drobiowego z pietruszką. Gdy się woda zacznie gotować wkładać ostrożnie łyżką klopsiki, gotować 10 minut. Do filiżanki wsypać kopiastą łyżkę skrobi, wymieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać i dodać do klopsików, chwilkę gotować aż sos zgęstnieje. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, obok położyć klopsiki, całość polać sosem i posypać pietruszką.