p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Klopsiki pietruszkowe z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Klopsiki pietruszkowe z ryżem i sosem śmietankowym

Klopsiki pietruszkowe z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki pietruszkowe z ryżem

 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka warzylionu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 bulion drobiowy z pietruszką
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki pietruszkowe z ryżem
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę warzylionu, wbić jajko, 3 łyżki kaszki manny i 1 łyżkę bułki tartej, wszystko dokładnie wymieszać, dodać siekaną natkę pietruszki jeszcze raz wymieszać. Nabierać łyżką masę i formować w rękach klopsiki, ułożyć je na desce. W rondelku zagotować 1/2 litra wody z 1 op. bulionu drobiowego z pietruszką. Gdy się woda zacznie gotować wkładać ostrożnie łyżką klopsiki, gotować 10 minut. Do filiżanki wsypać kopiastą łyżkę skrobi, wymieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać i dodać do klopsików, chwilkę gotować aż sos zgęstnieje. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, obok położyć klopsiki, całość polać sosem i posypać pietruszką.
Klopsiki pietruszkowe z ryżem
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę warzylionu, wbić jajko, dodac kaszke
Klopsiki pietruszkowe z ryżem
Nabierać łyżką masę i formować w rękach klopsiki, ułożyć je na desce
Klopsiki pietruszkowe z ryżem
Gdy się woda zacznie gotować wkładać ostrożnie łyżką klopsiki
Klopsiki pietruszkowe z ryżem
dodać śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać i dodać do klopsików,