kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

klopsiki szwedzkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mięciutkie pulpeciki w kolorze czerwonym, dla odmiany-:)

klopsiki szwedzkie

Składniki:

klopsiki szwedzkie

 

  • 300 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 2 łyżki drobno posiekanej lub startej na tarce czerwonej cebuli
  • 2 łyżki marynowanych buraków startych na tarce- takich ze słoiczka-:)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajeczko małe lub pół dużego L
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 kostka rosołowa
  • 3/4 l wody

Sposób przygotowania:

klopsiki szwedzkie
Mięso połączyć z cebulka, bułką tartą, jajem i burakami oraz sola i pieprzem, wyrobić masę. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej-:) zostawić na godzinkę. Kuleczki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. odstawić. Zagotować wodę z kostką rosołową, wrzucać kolejno kuleczki na kilka minut. Podawać z żurawina i pieczonymi ziemniakami-:)