Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Klopsiki w białym sosie z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne klopsiki z ryżem i z białym sosem z pietruszką

Klopsiki w białym sosie z ryżem

Składniki:

Klopsiki w białym sosie z ryżem

 

  • ok 40 dag mięsa mielonego
  • kilka listków świeżej mięty (może być suszona)
  • mała cebula
  • 2 łyżki ryżu
  • dwa białka
  • mąka (do panierki)
  • sól
  • pieprz
  • soku z całej cytryny
  • natka pietruszki
  • łyżeczka mączki kukurydzianej
  • dwie szklanki bulionu
  • 2 żółtka
  • 2 ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w białym sosie z ryżem
Mięso wkładam do miski. Cebulę drobno kroję o dodaję do miski. Białka i miętę równie dodaję do mięsa i wszystko razem mieszam. Ryż gotuję kilka minut (aby nie był zbyt miękki) i dodaję do miski wraz z sola i pieprzem i dokładnie mieszam. Formuję klopsiki w niewielkie kulki i obtaczam w mące. Biorę średni garnek i gotuję w nim bulion wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po chwili dorzucam delikatnie klopsy a na wierzch sypie grubo pietruszką. Zamykam pokrywką i gotuję ok 15 minut. Sos: w osobnej misce mieszam żółtka z sokiem z cytryną i z mączką kukurydzianą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Do miski wlewam odrobinkę wywaru z klopsów i intensywnie mieszam, po czym ponownie wlewam trochę i mieszam- uważam żeby sie nie zważyło - aż wleje całość. Następnie ponownie całość przelewam do garnka i podgotowuje aż sos zgęstnieje. Podaję z ziemniaczkami

Tagi:

ryż mięso