Sposób przygotowania:
Klopsiki w białym sosie z ryżem
Mięso wkładam do miski. Cebulę drobno kroję o dodaję do miski. Białka i miętę równie dodaję do mięsa i wszystko razem mieszam. Ryż gotuję kilka minut (aby nie był zbyt miękki) i dodaję do miski wraz z sola i pieprzem i dokładnie mieszam. Formuję klopsiki w niewielkie kulki i obtaczam w mące. Biorę średni garnek i gotuję w nim bulion wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po chwili dorzucam delikatnie klopsy a na wierzch sypie grubo pietruszką. Zamykam pokrywką i gotuję ok 15 minut. Sos: w osobnej misce mieszam żółtka z sokiem z cytryną i z mączką kukurydzianą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Do miski wlewam odrobinkę wywaru z klopsów i intensywnie mieszam, po czym ponownie wlewam trochę i mieszam- uważam żeby sie nie zważyło - aż wleje całość. Następnie ponownie całość przelewam do garnka i podgotowuje aż sos zgęstnieje. Podaję z ziemniaczkami