Sposób przygotowania:
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Zagotować wywar warzywny i trzymać wrzący pod przykryciem. Namoczyć połamaną na kawałki bułkę w mleku. Odcisnąć dokładnie. Masę na pulpety dokładnie wyrobić ( mięso, odciśniętą bułkę, otręby, jajko ) . Doprawić pieprzem mielonym ,solą, i maggi w płynie. Podzielić na porcje . Utoczyć 12 kulek-pulpetów i obtoczyć je w mące . Gotować na wrzącym wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem. Posypać mąką - wymieszać. Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką . Dodać chrzan i doprawić sos do smaku. Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut. Pulpety podawać na głębokim talerzu w sosie. Do tego kleks żurawiny. Ja podaję z ziemniakami bez dodatkowej surówki. * 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas. Więc dzielę je na 3 porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania .