Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

I znów potrawa z cyklu oczywistych . Gotuję od zawsze i do głowy mi nie przyszło , że jak już moim dzieciakom podałam przepis na klopsiki w sosie koperkowym to zmiana sosu jest problemem.

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym

 

  • Na pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia bułka
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 łyżeczki ostrego chrzanu tartego ze słoiczka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • Dodatkowo:
  • 6 pełnych łyżeczek żurawiny ( lub borówki) do mięs

 

Sposób przygotowania:

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Zagotować wywar warzywny i trzymać wrzący pod przykryciem. Namoczyć połamaną na kawałki bułkę w mleku. Odcisnąć dokładnie. Masę na pulpety dokładnie wyrobić ( mięso, odciśniętą bułkę, otręby, jajko ) . Doprawić pieprzem mielonym ,solą, i maggi w płynie. Podzielić na porcje . Utoczyć 12 kulek-pulpetów i obtoczyć je w mące . Gotować na wrzącym wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem. Posypać mąką - wymieszać. Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką . Dodać chrzan i doprawić sos do smaku. Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut. Pulpety podawać na głębokim talerzu w sosie. Do tego kleks żurawiny. Ja podaję z ziemniakami bez dodatkowej surówki. * 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas. Więc dzielę je na 3 porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania .
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Przygotować masę na pulpety z mięsa mielonego - namoczonej bułki-jajka i przypraw
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Uformować 12 pulpetów i obtoczyć je w mące
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Pulpety gotować w wywarze warzywnym 20 minut
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym
Przygotować sos chrzanowy na bazie wywaru z gotowania pulpetów