Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie grzybowym
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki. Gotować 20 min w osolonej wodzie. Bułeczkę rozmoczyć w zimnej wodzie. Posiekać cebulę. Odcisnąć bułeczkę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułeczką i połową przygotowanej cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z powstałej masy uformować małe kuleczki. Osączyć kurki na sicie. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, umyć, pociąć w małą kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięsne klopsiki. Dodać pozostałą cebulę i chwilę razem dusić. Następnie dołożyć marchewkę, pieczarki i kurki. Całość oprószyć mąką i mieszając chwilę smażyć. Następnie podlać białym winem i bulionem. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną, wymieszać i ponownie doprawić do wrzenia. W razie potrzeby ponownie przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić, rozłożyć na talerzach. Do każdej porcji dołożyć klopsiki w sosie. Talerz udekorować świeżymi ziołami.
mela25