misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Klopsiki w sosie grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mielone z grzybami zrobiłam na obiad i zasmakowało mi;-))

Klopsiki w sosie grzybowym

Składniki:

Klopsiki w sosie grzybowym

 

  • 75 dag ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • czerstwa bułeczka
  • 1 słoiczek mały kurek pasteryzowanych
  • 10 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 20 ml białego wina
  • 200 ml bulionu
  • 5 dag kremówki
  • zioła do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie grzybowym
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki. Gotować 20 min w osolonej wodzie. Bułeczkę rozmoczyć w zimnej wodzie. Posiekać cebulę. Odcisnąć bułeczkę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułeczką i połową przygotowanej cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z powstałej masy uformować małe kuleczki. Osączyć kurki na sicie. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, umyć, pociąć w małą kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięsne klopsiki. Dodać pozostałą cebulę i chwilę razem dusić. Następnie dołożyć marchewkę, pieczarki i kurki. Całość oprószyć mąką i mieszając chwilę smażyć. Następnie podlać białym winem i bulionem. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną, wymieszać i ponownie doprawić do wrzenia. W razie potrzeby ponownie przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić, rozłożyć na talerzach. Do każdej porcji dołożyć klopsiki w sosie. Talerz udekorować świeżymi ziołami.