Sposób przygotowania:
Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika
► MARYNATA : do naczynia wlać olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy i miód, wszystko dokładnie wymieszać, żeby ciecze dobrze się połączyły. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy i zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, zióła prowansalskie i pieprz i ponownie jeszcze raz wszystko wymieszać.´
► Polędwiczki umyć i starannie wyciąć błony. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości, następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał płat mięsa. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki, żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.
► Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałą marynatą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 - 15 minut w 180 C / Termoobieg /. Upieczone polędwiczki wyjąć z formy, przyprawić solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową, dzięki temu mięso pozostanie delikatne i soczyste. W tym czasie zrobić sos na tłuszczu po zapiekaniu polędwiczek i można podawać.
► Polędwiczki umyć i starannie wyciąć błony. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości, następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał płat mięsa. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki, żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.
► Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałą marynatą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 - 15 minut w 180 C / Termoobieg /. Upieczone polędwiczki wyjąć z formy, przyprawić solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową, dzięki temu mięso pozostanie delikatne i soczyste. W tym czasie zrobić sos na tłuszczu po zapiekaniu polędwiczek i można podawać.
Szeptucha