Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i baaardzo smaczne - są idealnym gorącym daniem obiadowym.

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika

 

  • 2 polędwice wieprzowe
  • przyprawy: sól / pieprz
  • .
  • MARYNATA
  • 8 łyżek oleju (rzepakowego)
  • 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka miodu (ciekłego)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (suszone)
  • 1 łyżeczka oregano (suszone)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszony)
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika
► MARYNATA : do naczynia wlać olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy i miód, wszystko dokładnie wymieszać, żeby ciecze dobrze się połączyły. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy i zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, zióła prowansalskie i pieprz i ponownie jeszcze raz wszystko wymieszać.´

► Polędwiczki umyć i starannie wyciąć błony. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości, następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał płat mięsa. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki, żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.

► Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałą marynatą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 - 15 minut w 180 C / Termoobieg /. Upieczone polędwiczki wyjąć z formy, przyprawić solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową, dzięki temu mięso pozostanie delikatne i soczyste. W tym czasie zrobić sos na tłuszczu po zapiekaniu polędwiczek i można podawać.
Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego - polać pozostałą marynatą i zapiekać w piekarniku.
Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron.
Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki, żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.
Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Polędwiczki umyć i wyciąć błony - mięso naciąć wzdłuż - następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał płat mięsa.

Tagi:

mięso danie