kuchar

kuchar

Kucharz
[Przepisów: 7]

Klopsiki w sosie pomidorowo-musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś innego z mielonego ;)

Klopsiki w sosie pomidorowo-musztardowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowo-musztardowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowo-musztardowym
Na początku przygotowujemy sos, zaczynamy od pomidorów. Wstawiamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą, trzymamy je tak przez 5 minut (powoduje to że skórka łatwo odchodzi przy obieraniu), a następnie obieramy i miksujemy mikserem. Do zmiksowanych pomidorów dodajemy łyżkę musztardy francuskiej i odstawiamy. Następnie smażymy na małym ogniu posiekaną drobno cebulkę, gdy ta się zeszli wlewamy zmiksowane pomidory, całość solimy i dodajemy pieprzu, odstawiamy na godzinkę, by całość się przejadła, w między czasie możemy zająć się mięsem. Kroimy w drobne kawałeczki boczek i dodajemy do mięsa mielonego, przyprawiamy solą i rozmarynem, całość energicznie mieszamy i formujemy w klopsiki. Wracamy do naszego sosu, gdy ten już dobrze się połączy wlewamy na patelnie i podgrzewamy, gdy sos będzie już ciepły wkładamy po kolei klopsiki i trzymamy przez 15 minut na małym ogniu, obracając co parę minut. Gotowe. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

Tagi:

mięso