gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane klopsiki podaję jako dodatek do kolacji. Polecam - moja rodzina bardzo je lubi. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Klopsiki w zalewie pomidorowej

Składniki:

Klopsiki w zalewie pomidorowej

 

Zalewa

Sposób przygotowania:

Klopsiki w zalewie pomidorowej

ETAP 1:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
Mięsomielone mieszamy - wyrabiamy z przyprawami.

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do smaku przyprawy wymienione w składnikach. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
Zmięsa mielonego formujemy małe klopsiki.

Z przyprawionego mięsa formujemy małe klopsiki.

ETAP 3:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
Male klopsiki gotujemy w bulionie ok. 10 minut.

Litr wody zagotowujemy z kostką rosołową. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.

ETAP 4:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
Klopsiki z cebulą układamy w sloikach na przemian.

Klopsiki układamy w słoikach przekładając je plasterkami obranej cebuli.

ETAP 5:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
W garnku zagotowujemy skladniki na zalewę.

Składniki zalewy zagotowujemy.

ETAP 6:

Klopsiki w zalewie pomidorowej
Klopsiki w słoikach zalewamy przygotowaną zalewą.

Gorącą zalewą zalewamy klopsiki w słoikach. Słoiki zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Zimne przechowujemy w lodówce.