Sposób przygotowania:
Czarne oczko z klopsikamiETAP 1:
Mięso bardzo dokładnie wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z masy, zwilżając dłonie zimną wodą, utoczyć kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego.
ETAP 2:
Klopsiki obtoczyć w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
ETAP 3:
Marchew, cebulę i czosnek obrać.
Marchew, paprykę i cukinię umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe włókna.
Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
Fasolę osączyć z zalewy.
ETAP 4:
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dołożyć czosnek.
Co 2-3 minuty dodawać kolejno: marchewkę, paprykę i cukinię.
Podlać wodą, dodać paprykę w płatkach, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Dodać osączoną fasolę, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec dodać klopsiki i razem gotować wszystko kilka minut, aż smaki się połączą.
misia5
edytaha
Ja też Misiu, można kombinować do woli, w zależności od zawartości lodówki i spiżarni :)