Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Klopsiki z grzybami

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotować mięso tak samo jak na mielone kotlety. Z przygotowanej masy

Klopsiki z grzybami

Składniki:

Klopsiki z grzybami

 

  • 1/2 kg mięsa

  • 1 mała bułeczka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 duza cebula
  • sól
  • pieprz
  • kilka suszonych grzybków
  • trochę mąki
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Klopsiki z grzybami
Przygotować mięso tak samo jak na mielone kotlety. Z przygotowanej masy formowaćokrągłe kulki wielkości dużego jajka, obtaczać w mące i obrumieniać z czterech stron na bardzo gorącym tłuszczu. W miarę rumienienia przekładać do rondla. Dużą cebulę krajać w talarki i poddusić na pozostałym na patelni tłuszczu, gdy stanie się złota - podlać kubeczkiem wody, zagotować i zalać klopsiki. Umyte grzybki suszone pokruszyć i wrzucić do rondla. Woda powinna przykrywac mięso. Szybko zagotować, po czym dusić na małym ogniu ok 40 minut (aż grzybki będą miękkie). Podawać z kaszą na sypko lub z ziemniakami i surówką.