Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Klopsiki z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z ziemniakami oraz surówką.

Klopsiki z kaszy

Składniki:

Klopsiki z kaszy

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kaszy
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę obrać drobniutko pokroić, czosnek obrać przepuścić przez praskę, dodać do cebuli i razem zeszklić na oleju, połączyć z ugotowaną kaszą. Płatki owsiane wsypać do kaszy, jajka wbić, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Masa misi być gęsta. Formować klopsiki, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotować sos: Roztopić masło, dodać mąkę lekko przyrumienić, ciągle mieszając rozprowadzić ją śmietaną, dodać drobno pokrojony koperek, przyprawy i zagotować. Gorącym sosem polać klopsiki.