msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Klopsiki mięsno-grzybowe z sosem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Na obiad polecamy dzisiaj klopsiki mięsno-grzybowe podawane z sosem grzybowym

Klopsiki mięsno-grzybowe z sosem

Składniki:

Klopsiki mięsno-grzybowe z sosem

 

 

  • na wywar:
  • 2 litry wody
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 kostki rosołowe wołowe

 

  • na sos:
  • 0,75 litra wywaru z gotowania klopsików
  • 2 płaskie łyżki proszku grzybowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki mięsno-grzybowe z sosem
Mięso mielone wymieszać z jajkami, kaszą manną.Doprawić rozmarynem,rozkruszoną mini kosteczką pieprzu kolorowego,solą czosnkową i proszkiem grzybowym.Wyrobić na jednolitą masę. Zagotować wodę z kostkami rosołu wołowego, liśćmi laurowymi,zielem angielskim. Formować małe klopsiki i wrzucać do gotującego się wywaru.Gotować ok. 0,5 godziny.Mięso wyjąć,odmierzyć 0,75 litra wywaru, wsypać proszek grzybowy i chwilę pogotować.Jogurt rozmieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i wlać do garnka,doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Ja podałam klopsiki z kaszą jaglaną ,sosem i sałatką wielowarzywną lub ogórkami z curry.wszystko posypane natką pietruszki.