Sposób przygotowania:
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, po czym z masy mięsnej formujemy małe kulki. Kulki mięsne smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni. Por kroimy w półplasterki i dodajemy do papryki. Podsmażamy ok. 10 minut (na dno wlewamy 3 łyżki oliwy). Następnie dodajemy klopsiki, kostkę rosołową, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i ostrą paprykę do smaku. Na koniec danie można zagęścić śmietanką wymieszaną z mąką. Podajemy z ziemniakami.