madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Klopsy w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak tu się nie oprzeć grzybom :) Dodaję je w sezonie do czego się da :)Żeby się nie znudziły tym razem do mielonego mięsa.

Klopsy w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie grzybowym
Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i formujemy kulki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso z obydwu stron, a następnie przekładamy do garnka. W między czasie oczyszczamy grzyby i kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy grzyby z cebulką, doprawiamy do smaku. Przekładamy do mięsa podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Pod konie duszenia powstały sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.
Klopsy w sosie grzybowym
Mięso myjemy kroimy a następnie mielimy
Klopsy w sosie grzybowym
Formujemy kulki i obsmażamy z obydwu stron
Klopsy w sosie grzybowym
Pokrojone grzyby smażymy razem z cebulką
Klopsy w sosie grzybowym
Do mięsa dodajemy grzyby i podlewamy wodą