Sposób przygotowania:
Klopsy wołowe w sosie grzybowym
Grzyby umyć, moczyć w letniej wodzie przez ok. 2 godz. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć na złoto. Mięso wyłożyć na miseczkę, dodać cebulę, jajko i odciśniętą bułkę. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, dodaj ąc ewentualnie kilka łyżek wody. Masa powinna być pulchna. Z mięsa uformować osiem klopsików, każdy oprószyć mąką. tłuszcz rozgrzać na patelni, klop-siki obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, zdjąć z patelni. Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Miękkie wyjąć, pokroić w cienkie paseczki. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić 2 szklankami zimnego wywaru z grzybów, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Grzyby, śmietanę i natkę dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Obsmażone klopsiki włożyć do sosu, dusić na bardzo małym ogniu przez 10 min. Klopsiki podawać , np. z kaszą perłową i fasolką szparagową. Suszone grzybki można też zastąpić pieczarkami.