Sposób przygotowania:
Klopsiki z mięsa w grzybowym sosie
Suszone grzyby zamoczyć w wodzie na 2 godziny, drobno pokroić. Mięso umyć i przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, ostudzić. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski włożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, angielskie ziele, gałkę muszkatołową, bułkę tartą, szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować okrągłe klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na rumiano w głębokim oleju. W rondelku rozgrzać pozostałe masło, wsypać mrożone warzywa, podsmażyć. Następnie włożyć usmażone klopsy, wlać wodę z grzybami w której się moczyły, dodać kostkę bulionową i dusić około 25-30 minut. Pod koniec 1 łyżkę mąki wymieszać z odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem i surówką.