Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szpinak to dla wielu osób koszmar dzieciństwa. To zdrowe warzywo można odczarować, łącząc je z wyrazistym serem gorgonzola i zamykając w schabowych roladkach.

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą

 

Do panierowania:

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą

Przygotowanie farszu

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą
Do farszu użyłam świeżego szpinaku podsmażonego z czosnkiem

Szpinak myjemy, osuszamy.

Czosnek siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i szpinak, przyprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

Przygotowanie mięsa i nadziewanie roladek

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą
Schab rozbijamy, układamy na nim farsz szpinakowy i ser gorgonzola

Kawałki schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso posypujemy solą i pieprzem.

Na kotletach układamy farsz szpinakowy i po kawałku gorgonzoli.

Zwijanie i panierowanie roladek

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą
Mięso zwijamy w roladki. Roladki panierujemy.

Mięso zwijamy w roladki. Roladki panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

Smażenie i pieczenie roladek

Roladki schabowe ze szpinakiem i gorgonzolą
Roladki obsmażamy na oleju, a następnie pieczemy

Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Roladki pieczemy ok. 45 minut w 200 st.C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.