eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Klopsiki chlebowe Eli w zalewie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne marynowane klopsiki,dla tych,którzy nie jedzą ryb i nie tylko.

Klopsiki chlebowe Eli w zalewie

Składniki:

Klopsiki chlebowe Eli w zalewie

 

  • Miąższ z chlebka ziarnistego (z chlebka do żurku- w mojej galerii)
  • 1 kromka chleba zwykłego
  • 70 ml mleka
  • 7 łyżek bułki tartej(jeśli będzie za rzadkie-dodac jeszcze bułki tartej)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól,pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 duża cebula(pokrojona w pólplastry)
  • 1 łyżka gorczycy
  • ziele angielskie,liście laurowe
  • sól,cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki chlebowe Eli w zalewie
Miąższ,kromkę chleba i bułkę tartą zalać mlekiem i poczekać aż mleko wsiąknie.Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do masy chlebowej dodać,cebulę,czosnek i zmisować w malakserze lub zmielić w maszynce do mięsa.Dodać rozbełtane jajka,doprawić pieprzem i solą do smaku.Formować kotleciki,panierowac w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Sładniki zalewy zagotować i przestudzić.Klopsiki zalać letnią zalewą.Smacznego!