Sposób przygotowania:
Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej
Bułkę zamoczyć. Rybe wyczyscic odciac płetwy i głowe. Zmielić rybę z boczkiem. 2 cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć doprawiając solą i majerankiem (szczypta). Bułkę dodać do mięsa wraz z jajkiem majerankiem solą i pieprzem oraz zeszklona cebulką. Wymieszać na masę tak aby można było formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki smażyć najlepiej w głębokim oleju bez panierki.Do osobnego garnka wlać 1,5l wody 0,5l octu 10% ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach, 3łyżeczki cukru płaskie. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.3cebule pokroić w dość grube półksiężyce i poprzekładać warstwami z klopsikami. Zalać zimna zalewą i odstawić do lodówki. (proporcje na 5l wiaderko po kapuście kiszonej) Smacznego