BoltarPrime

BoltarPrime

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

Składniki:

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

 

  • KLOPSIKI:
  • 1kg Ryby (filet lub małe ryby z jeziora)
  • 1kg Boczku wędzonego
  • 2 bułki
  • 5 cebul
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej
Bułkę zamoczyć. Rybe wyczyscic  odciac płetwy i głowe. Zmielić rybę z boczkiem. 2 cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć doprawiając solą i majerankiem (szczypta). Bułkę dodać do mięsa wraz z jajkiem majerankiem solą i pieprzem oraz zeszklona cebulką. Wymieszać na masę tak aby można było formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki smażyć najlepiej w głębokim oleju bez panierki.Do osobnego garnka wlać 1,5l wody 0,5l octu 10% ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach, 3łyżeczki cukru płaskie. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.3cebule pokroić w dość grube półksiężyce i poprzekładać warstwami z klopsikami. Zalać zimna zalewą i odstawić do lodówki. (proporcje na 5l wiaderko po kapuście kiszonej) Smacznego