ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Klopsy z kaszy wiejskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klopsy- kotlety z kaszy wiejskiej. Najlepsze z ciepłym sosem

Klopsy z kaszy wiejskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy z kaszy wiejskiej

 

Sposób przygotowania:

Klopsy z kaszy wiejskiej
Kaszę gotuję do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzam i odstawiam do ostudzenia. Zielone części cebuli drobno kroję, płatki kruszę na drobne i mieszam z ostudzoną kaszą, dodaję 2 jajka i mąkę. Dokładnie mieszam aż się połączy. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem (można użyć musztardy, czosnku, chilli i innych ulubionych przypraw). Łyżką nakładam na bułkę tarta i obtaczam. Formuję niewielkie kotlety. Smażę na kilku łyżkach oleju na złoto brązowy kolor. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosów, ale bez nich smakuje równie dobrze.
Klopsy z kaszy wiejskiej
Gotuje kasze z dodatkiem soli odcedzam i odstawiam
Klopsy z kaszy wiejskiej
Dodaje cebulę jajka mąke i inne ulubione przyprawy
Klopsy z kaszy wiejskiej
Obtaczam w bulce tartej i robie kulki i lekko spłaszczam
Klopsy z kaszy wiejskiej
Uformowane kotlety smaże na rozgrzanym oleju