Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Kluchy śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowujemy produkty i stolnicę a także wcześniej zagotowujemy około 2 litrów wody.

Kluchy śląskie

Składniki:

Kluchy śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluchy śląskie
Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę.Ciepłą masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 części.Wyjmujemy jedną ćwiartkę a to miejsce wypełniamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej,solimy ,dodajemy masło i żółtko.Wyrabiamy.Formujemy kulki i spłaszczamy je robiąc po środku dziurkę kciukiem. Płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do wrzątku.Znowu zagotowujemy i do tego wywaru wrzucamy uformowane kluski.Gotujemy około 5 minut.