Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski ziemniaczane przygotowane w taki sposób jak śląskie. Czosnek dodaje im aromatu a szpinak ładnego koloru. Smakują wyśmienicie.

Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące przecisnąć przez praską. Wyrównać powierzchnię ziemniaków w misce, podzielić na 4 części. 1 część wyjąć, odłożyć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Następnie dodać odłożoną część ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmrożony szpinak. Dokładnie wyrobić. Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Na środku zrobić dziurkę. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 4-5 minut. Wyjmować łyżka cedzakową.
Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Podzielić na 4 częśći jedną część wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną
Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Dodać szpinak i czosnek dokładnie wyrobić
Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Formować kuleczki na środku zrobić dziurkę