Sposób przygotowania:
Kluseczki drobiowe
Do garnuszka wlej bulion, 10 dag. śmietanki, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i startą skórkę cytrynową. Podgrzewaj tak długo, aż wyparuje połowa płynu. Na koniec sos zagęść zasmażką błyskawiczną, zaciągnij żółtkiem. Przypraw do smaku, dodaj resztę soku z cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Mięso opłucz, pokrój w drobną kostkę, zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Do masy mięsnej dodaj resztę śmietanki, jajka i przypraw. Ochłodź.
Zagotuj wodę, posól. Z masy uformuj ok. 20 klusek. Gotuj ok 8-10 min.
Marchew obierz, pokrój w grube słupki, gotuj ok. 8 min. , po ok. 3 min. dodaj groszek. Kluseczki połóż na jarzynach i polej sosem.
Mięso opłucz, pokrój w drobną kostkę, zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Do masy mięsnej dodaj resztę śmietanki, jajka i przypraw. Ochłodź.
Zagotuj wodę, posól. Z masy uformuj ok. 20 klusek. Gotuj ok 8-10 min.
Marchew obierz, pokrój w grube słupki, gotuj ok. 8 min. , po ok. 3 min. dodaj groszek. Kluseczki połóż na jarzynach i polej sosem.