Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Kluseczki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszna potrawa. Polecam!

Kluseczki drobiowe

Składniki:

Kluseczki drobiowe

 

  • 400 ml. bulionu drobiowego
  • 20 dag. śmietanki kremówki
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 80 dag. filetów z indyka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 30 dag groszku cukrowego
  • pęczek marchewki
  • pęczek natki
  • 3 łyżki zasmażki błyskawicznej
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Kluseczki drobiowe
Do garnuszka wlej bulion, 10 dag. śmietanki, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i startą skórkę cytrynową. Podgrzewaj tak długo, aż wyparuje połowa płynu. Na koniec sos zagęść zasmażką błyskawiczną, zaciągnij żółtkiem. Przypraw do smaku, dodaj resztę soku z cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Mięso opłucz, pokrój w drobną kostkę, zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Do masy mięsnej dodaj resztę śmietanki, jajka i przypraw. Ochłodź.
Zagotuj wodę, posól. Z masy uformuj ok. 20 klusek. Gotuj ok 8-10 min.
Marchew obierz, pokrój w grube słupki, gotuj ok. 8 min. , po ok. 3 min. dodaj groszek. Kluseczki połóż na jarzynach i polej sosem.

Tagi:

jajko jajka indyk