jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kluseczki w kapeluszach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kluseczki z jasnych warzyw w kapeluszach pieczarkowych w sosie sojowo-grzybowym dobre na jarski obiadek

Kluseczki w kapeluszach

Składniki:

Kluseczki w kapeluszach

 

  • na kluski:
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • ugotowana 1 duża pietruszka i kawałek selera
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżka grysiku
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 1 łyżka oliwy extra V.
  • na sos:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
  • 1 niewielka cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kluseczki w kapeluszach
Oczyść grzyby. Odetnij kapelusze - nóżki drobno posiekaj, tak jak cebulkę. Na rozgrzanym na patelni maśle duś grzyby z cebulką do miękkości. Pod koniec duszenia skrop grzyby sosem sojowo-grzybowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos zagęść mąką zmieszaną w niewielkiej ilości wody. Dopraw ostatecznie solą i pieprzem , jeśli trzeba. Warzywa zetrzyj w łezkę, dodać jajo, oliwę, grysik. Mieszając dosypuj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto na kluski kładzione. Ugotuj kluski do miękkości nakładając łyzką ciasto na osoloną wodę (przez klika minut od wypłynięcia). Podawaj ja polane sosem sojowo-grzybowym, udekorowane kapeluszami pieczarek i natką pietruszki.

Tagi:

sosy