Sposób przygotowania:
Kluseczki w kapeluszach
Oczyść grzyby. Odetnij kapelusze - nóżki drobno posiekaj, tak jak cebulkę. Na rozgrzanym na patelni maśle duś grzyby z cebulką do miękkości. Pod koniec duszenia skrop grzyby sosem sojowo-grzybowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos zagęść mąką zmieszaną w niewielkiej ilości wody. Dopraw ostatecznie solą i pieprzem , jeśli trzeba. Warzywa zetrzyj w łezkę, dodać jajo, oliwę, grysik. Mieszając dosypuj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto na kluski kładzione. Ugotuj kluski do miękkości nakładając łyzką ciasto na osoloną wodę (przez klika minut od wypłynięcia). Podawaj ja polane sosem sojowo-grzybowym, udekorowane kapeluszami pieczarek i natką pietruszki.
Natala1210
jaNina
Pozatym niedrogi i smaczny!
przysmak
thegrooba
Mikrula