kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kluseczki z cukinii ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oryginalne kluseczki ,delikatne i aromatyczne. Idealne na obiad lub jako ciepłe śniadanie lub kolację.

Kluseczki z cukinii ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z cukinii ze skwarkami

 

  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 30 dag kiełbasy
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kluseczki z cukinii ze skwarkami
Cukinię obieramy ,wydrążamy środek i ścieramy na tarce. Lekko solimy i odstawiamy na 1 godz. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę ,jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki. W garnku zagotowujemy wodę z kostkę rosołową. Łyżką wkładamy kluski na wrzątek. Gotujemy ok.5 min. od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Odsączamy z wody i układamy na talerz. Na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Posypujemy ją kluski i podajemy. Pozostały po gotowaniu wywar możemy śmiało zjeść jako zupkę.
Kluseczki z cukinii ze skwarkami
Etap 1 Cukinię ścieramy na tarce i solimy.
Kluseczki z cukinii ze skwarkami
Etap 2 Składniki na kluski dokładnie mieszamy.
Kluseczki z cukinii ze skwarkami
Etap 3 Na wrzątek wrzucamy łyżką kluski.
Kluseczki z cukinii ze skwarkami
Etap 4 Pozostały z gotowania wywar możemy zjeść jako zupkę.