Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Kluseczki z miodem i makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluseczki podawać polane masłem i rumianą tartą bułką.

Kluseczki z miodem i makiem

Składniki:

Kluseczki z miodem i makiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z miodem i makiem
Miód wlać do garnuszka i rozgrzać. Żółtka z cukrem utrzeć na na puszystą masę, dodać przestudzony miód, śmietanę, Mąkę wymieszaną z makiem i sodą oczyszczoną, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wodę w garnku zagotować, osolić. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta i wkładać do wrzącej wody. Gotować przez 1 minutę, wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Kluski podawać od razu po przygotowaniu polane masłem.

Tagi:

tarta mak