Sposób przygotowania:
Kluseczki z surowych ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć, utrzeć na tarce, wycisnąć przez płótno.
Słoninę pokrajać w kostkę i stopić.
Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, dobrze wyrobić.
Zagotować 2 litry osolonej wody.
Kłaść ciasto na zwilżoną deseczkę, wygładzić wierzch i nożem odcinać małe kluseczki, strącając je do gotującej się wody.
Po kilku minutach od zagotowania wyjmować kluseczki łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i posypane bryndzą lub utartym owczym serem.
Słoninę pokrajać w kostkę i stopić.
Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, dobrze wyrobić.
Zagotować 2 litry osolonej wody.
Kłaść ciasto na zwilżoną deseczkę, wygładzić wierzch i nożem odcinać małe kluseczki, strącając je do gotującej się wody.
Po kilku minutach od zagotowania wyjmować kluseczki łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i posypane bryndzą lub utartym owczym serem.