Sposób przygotowania:
Kluseczki ziemniaczaneETAP 1:
Ziemniaki obrać, opłukać i zalać zimną wodą. Ugotować do miękkości, odcedzić i osolić. Utłuc i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko. Wsypać oba rodzaje mąki i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. W razie gdyby się kleiło podsypywać mąką tortową.
Ciasto uformować w kulę. Z ciasta odrywać małe porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i w środku robić wgłębienie palcem.
W garnku zagotować wodę. Osolić ją i wrzucić kluski. Gotować ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na talerz i przestudzić.
Na patelni roztopić masło. Wrzucić kluski i obsmażyć na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.