Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluseczki ziemniaczane z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluseczki z koperkiem to dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Kluseczki ziemniaczane z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki ziemniaczane z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ziemniaczane z koperkiem
Pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą podsmażyć na oleju. Obrane i ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać jajka, obie mąki, szczyptę soli i posiekany koperek, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć widelcem i pokroić w skośne kluseczki. Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerze. Okrasić zrumienioną cebulą z boczkiem.
Kluseczki ziemniaczane z koperkiem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Kluseczki ziemniaczane z koperkiem
Do zimnych dodać jajka i pozostałe składniki
Kluseczki ziemniaczane z koperkiem
Szybko zagnieść ciasto i uformować wałeczki
Kluseczki ziemniaczane z koperkiem
Lekko spłaszczyć widelcem i pokroić w skośne kluseczki