Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluseczki ziemniaczane z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na kluski można wykorzystać pozostałe ugotowane ziemniaki z obiadu.

Kluseczki ziemniaczane z wątróbką

Składniki:

Kluseczki ziemniaczane z wątróbką

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ziemniaczane z wątróbką
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną 1 cebulę. Następnie do cebuli dodać oczyszczone i drobno pokrojone wątróbki, podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić, dodać ubite z 1 łyżką wody jajko, wymieszać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Na stolnicę przesiać mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać ziemniaki, 2 jajka, utartą na tarce cebulę, smalec, pieprz i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta ziemniaczanego uformować kuleczki, każdą spłaszczyć i na środku zrobić wgłębienie, nałożyć farsz, ułożyć na przygotowanej blaszce. Po wierzchu kluseczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 160 stopni około 20-25 minut.