eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Kluski Eli z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam kluski ziemniaczane z dodatkiem gotowanych buraków. Kluski okrasiłam cebulką usmażoną na maśle

Kluski Eli z burakiem

Składniki:

Kluski Eli z burakiem

warzywa

pozostałe składniki

omasta

Sposób przygotowania:

Kluski Eli z burakiem

przygotowanie składników

Kluski Eli z burakiem
Ugotowane na parze ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Kluski Eli z burakiem
Ugotowane i obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Buraki umyć, ugotować do miękkości, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Ciepłe buraki przecisnąć przez praskę i odsączyć na gęstym sitku.

przygotowanie składników cd

Kluski Eli z burakiem
Wszystkie składni klusek włożyć do miski.

Do miski włożyć ziemniaki, buraki, mąkę ziemniaczaną i jajko.

przygotowanie klusek

Kluski Eli z burakiem
Wymieszać składniki oprószone solą i pieprzem.

Przygotowane składniki oprószyć solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie klusek cd

Kluski Eli z burakiem

Z przygotowanego ciasta kulać kluski.

przygotowanie klusek cd

Kluski Eli z burakiem

Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach.

przygotowanie omasty

Kluski Eli z burakiem

Cebule obrać i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Cebulką okrasić kluski. Smacznego!