Sposób przygotowania:
Kluski Eli z burakiemprzygotowanie składników
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.
przygotowanie składników cd
Buraki umyć, ugotować do miękkości, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Ciepłe buraki przecisnąć przez praskę i odsączyć na gęstym sitku.
przygotowanie składników cd
Do miski włożyć ziemniaki, buraki, mąkę ziemniaczaną i jajko.
przygotowanie klusek
Przygotowane składniki oprószyć solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie klusek cd
Z przygotowanego ciasta kulać kluski.
przygotowanie klusek cd
Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach.
przygotowanie omasty
Cebule obrać i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Cebulką okrasić kluski. Smacznego!