Anyzkowo

Anyzkowo

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Różowe kluseczki śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tradycyjne kluski śląskie z "kolorowej" odsłonie. Świetnie nadają się do obiadu a w szczególności do tradycyjnej rolady śląskiej z modrą kapustą. Piękny kolor kluseczek na pewno zachęci każdego małego niejadka.

Różowe kluseczki śląskie

Składniki:

Różowe kluseczki śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Różowe kluseczki śląskie
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj połamane na mniejsze kawałki puree buraczkowe i smaż na wolnym ogniu parę minut. Wlej sok z cytryny i cukier. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę na gładką masę. Włóż do miski i dodaj wcześniej przygotowane buraki. Wymieszaj całość. Wygładź powierzchnię. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę. W dłoniach uformuj niewielkie kluseczki. W każdej zrób dziurkę palcem. Gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty.