Sposób przygotowania:
Faszerowane pałeczki z kurczakaETAP 1:
Pałeczki z kurczaka wyluzować z kości. Ostrym małym nożykiem ponacinać mięso wokół kostek i delikatnie wyciągać kości.
Mięso wieprzowe zmielić razem z połówką cebulą i namoczonym i odciśniętym chlebem. Wbić do mięsa jajko. Przecisnąć do mięsa ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i ziołami prowansalskimi. Dosypać kaszę manną i wyrobiłam wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem napełnić otwory pozostałe w pałeczkach po kościach.
Nafaszerowane pałeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać z wierzchu przyprawą do kurczaka i posmarować pastą paprykowo - pomidorową. Pozostałe 1,5 cebuli i paprykę pokroić w większą kostkę i obłożyć warzywami pałeczki.
Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie posypać wszystko startym żółtym serem i piec jeszcze ok. 10 minut aż ser się ładnie zapiecze.
Podawać z ulubionymi dodatkami.