jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kluski kładzione półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski kładzione półfrancuskie, tanie i łatwe do przyrządzenia. Rewelacyjne kluski na drugie danie obiadowe.

Kluski kładzione  półfrancuskie

Składniki:

Kluski kładzione półfrancuskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione półfrancuskie
W misce utrzeć masło z jajkami, dodać stopniowo mąkę, sól, mleko. Ciasto wyrobić bardzo starannie drewnianą łyżką na gładką masę. Do garnka z wrzącą osoloną wodą kłaść małe kluseczki metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować 3-5 minut. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na sitko. Następnie przelać je zimną wodą, odstawić na chwilę do odcieknięcia, po czym przełożyć na talerz. Kluski polać roztopionym masłem.

Tagi:

jajko jajka