Sposób przygotowania:
Kluski kładzione w sosie mięsnym
W misce ubić jajka z olejem, wsypać mąkę i dolewając wody, wyrobić drewnianą łyżką gęste ciasto.
Wyrabiać je tak długo, aż zacznie odstawać od boków naczynia.
Następnie wyłożyć gotowe ciasto na deseczkę zwilżoną wodą. Odcinać nożem wąskie pasy ciasta wprost do wrzącej wody. Ugotować.
Sprawdzić, czy kluski są dostatecznie ugotowane, odcedzić. Przygotować sos.
Na rozgrzany olej włożyć mielone mięso i pokrajaną w drobną kostke cebulę.
Mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mięsa.
Oprószyć mięso zrumienione mąką, zalać przecierem pomidorowym.
Gotować kilka minut.
W czasie gotowania przyprawić gesty sos solą, pieprzem, papryką, przyprawą do zup w płynie, zieleniną.
Ugotowane gorące kluski polać sosem.
Podawać z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i marchwi.
Wyrabiać je tak długo, aż zacznie odstawać od boków naczynia.
Następnie wyłożyć gotowe ciasto na deseczkę zwilżoną wodą. Odcinać nożem wąskie pasy ciasta wprost do wrzącej wody. Ugotować.
Sprawdzić, czy kluski są dostatecznie ugotowane, odcedzić. Przygotować sos.
Na rozgrzany olej włożyć mielone mięso i pokrajaną w drobną kostke cebulę.
Mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mięsa.
Oprószyć mięso zrumienione mąką, zalać przecierem pomidorowym.
Gotować kilka minut.
W czasie gotowania przyprawić gesty sos solą, pieprzem, papryką, przyprawą do zup w płynie, zieleniną.
Ugotowane gorące kluski polać sosem.
Podawać z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i marchwi.